Soorten haagplanten

Een nieuwe haag planten: Welke haagplanten zijn geschikt?

Ga je een nieuwe haag planten? Dan heb je naast beukenhagen ook keuze uit tal van andere soorten haagplanten. Zo hebben we o.a. haagbeuk, taxus, liguster, buxus en ilex op voorraad die allemaal geschikt zijn om als haag aan te planten. Hieronder vind je alle voor- en nadelen van elke soort haag zodat snel te weten komt welke haagplant je kan kiezen voor jouw tuin of afsluiting!

Taxus baccata: Een taxushaag planten

Taxus baccata is een populaire traaggroeiende haagplant die ideaal is wanneer je graag wat extra privacy creëert. Deze haag is groenblijvend en is geschikt voor lagere hagen (vanaf +-1m) alsook voor een hoge haag. Echter duurt het even alvorens de taxus de nodige hoogte zal hebben. Doordat Taxus zich goed herstelt na diepe snoei kan je een taxushaag vrij smal houden. Hierdoor is deze ook geschikt als smalle afsluiting.

Taxus baccata als haagplant kopen

Plant-tip: De taxus haagplant groeit goed op de meeste type bodems, maar heeft nood aan een goede drainage. Je kan hiervoor bij de aanplant bodemverbeteraar gebruiken of lavakorrels / grof zand.

Fagus sylvatica: Groene beuk als haag

Groene beukenhaag is een van de populairste haagplanten van dit moment. Dit komt door de vele voordelen: Een diepgroene kleur, privacy tijdens zomer én winter, makkelijk in onderhoud en een goede groeikracht. Groene beukenhaag (fagus sylvatica) wordt bovendien niet alleen gebruikt als afscheiding, maar ook om grotere tuinen onder te verdelen in blokken. Zo zorg je voor structuur in een tuin die anders chaotisch zou ogen.
Tijdens de winter verdorren de bladeren van groene beuk. Ze blijven wel aan de haagplant hangen totdat het nieuwe schot in het voorjaar klaar is om te ontluiken. Zo is je tuin het hele jaar afgeschermd.

Groene beuk planten kopen

Plant-tip: Meng voldoende bodemverbeteraar in het plantgat om voor een goede drainage te zorgen. Zo voorkom je dat de groene beukenplanten met hun wortels in het nat staan tijdens de winter (= minder kans op uitval).

Rode beuk als haag planten

Op zoek naar een stijlvolle haag met een donkerrode kleur? Dan is de rode beukenhaag ideaal voor jouw tuin! Deze mooie haagplant is bladhoudend waardoor het ook tijdens de wintermaanden voor privacy zorgt. Rode beuk (fagus sylvatica atropunicea) is echter wel duurder dan zijn groene variant. Dit komt doordat rode beuk moeilijker te veredelen is. Kies je voor deze haag? Zorg er dan voor dat je voldoende ruimte hebt want rode beuk heeft uiteindelijk een minimum breedte van 30cm. Zie je graag volle dikke hagen? Dan kan je deze gerust een 60cm breed laten worden.

Rode beuk platen als haag kopen

Plant-tip: Rode beuk houdt er niet van om met zijn wortels in het nat te staan. Vooral tijdens de wintermaanden. Zorg er daarom voor dat je tijdens het planten van een beukenhaag voldoende bodemverbeteraar gebruikt. Zo voorkom je dit én zorg je ervoor dat de planten zich beter kunnen ontwikkelen!

Carpinus betulus: Haagbeuk planten

Haagbeuk is gekend om zijn frisgroene blad dat zeer vroeg in het voorjaar ontluikt. In de herfst verkleurt het blad dan naar een mooi goudgele kleur. Haagbeuk heeft een dubbel gezaagde bladrand en een spitse bladtop en bestaat enkel in groene kleur. Dus als je een rode haag gezien hebt is dit niet haagbeuk, maar beukenhaag. Met haagbeuk (Carpinus betulus) kan je ook bogen, blokken en andere figuren vormen. Een ander groot voordeel van haagbeuk is het gemak waarmee de plant zich na de snoei herstelt. Kenmerkend bij deze plant is dat vooral in vorm gehouden planten in de winter een gedeelte van hun verdorde bladeren vasthouden. Haagbeuk hoeft dus niet volledig zijn blad te verliezen tijdens de winter. Het afgevallen blad van de haagbeuk verteert snel en staat bekend als een voortreffelijke bodemverbeteraar.

Haagbeuk Carpinus betulus planten kopen

Plant-tip: Haagbeuk planten groeien sneller dan beukenhaag waardoor er voldoende voeding in de bodem aanwezig moet zijn. Hierdoor kan je haag vanaf het begin goed  ontwikkelen, zowel boven de grond, als het wortelgestel onder de grond. We raden daarom het gebruik van Myco-haag meststof aan (professionele samenstelling).

Ligusterhaag planten met ligustrum

Liguster is een groenblijvende haag die ideaal is wanneer je een hogere haag wenst die voor privacy zorgt tijdens het hele jaar door. Ligustrum ovalifolium is goedkoop in aankoop en groeit bovendien snel waardoor je op korte tijd een mooi volle en groene haag hebt. Het nadeel is echter dat je deze haagplant 2 a 3 maal per jaar moet snoeien om ze op gewenste breedte en hoogte te houden. Liguster is niet alleen geliefd door tuiniers, maar ook vogels hebben een grote voorkeur voor deze hagen. Ze gebruiken dit als nestplaats en eten ook van de bessen die erop verschijnen.

Ligustrum planten kopen voor ligusterhaag

Plant-tip: Voor het planten van een ligusterhaag reken je best 4 tot 5 planten per lopende meter. Meng in het plantgat hagenmeststof om een goede groeistart te geven.

Glansmispelhaag planten

Glansmispel vormt een prachtige haag die niet alleen wintergroen blijft tijdens de winter, maar ook een mooie bloei heeft. Een glansmispelhaag heeft geen specifieke bodemvereisten waar je rekening mee moet houden en groeit snel. Zo heb je op een paar jaar tijd een gesloten haag die voor extra privacy zorgt. Deze haagplant (Photinia “Red Robin” of Little Red Robin”) heeft normaal een donkergroene kleur, maar het jonge schot ervan kleurt opvallend rood. Dit maakt van glansmispel een echte eye-catcher in je tuin!

Photinia haag planten kopen

Keuze-tip: Van Photinia bestaan er 2 populaire cultivars: “Little Red Robin” voor het planten van een lage haag of de gewone “Red Robin” voor een middelhoge of hoge haag.

Portugese laurier planten als haag

Prunus lusitanica “Angustifolia”, ook wel gekend als portugese laurier, is een goedvertakte plant die uiterst geschikt is om te gebruiken als haagplant. Deze komt oorspronkelijk voor in Portugal en is daarom goed bestand tegen droogte. De haag heeft een lichtgezaagd glanzend blad met een mooie donkergroene kleur. Prunus Angustifolia is wintergroen zodat je het hele jaar afgeschermd bent. Portugese laurier kan 2 tot 2,5m hoog worden na verloop van jaren, maar het is uiteraard ook mogelijk deze kleiner te houden door te snoeien.

prunus lusitanica angustifolia planten kopen voor haag

Leuk weetje: Prunus angustifolia heeft een mooie bloei in mei / juni, wat heel wat bijen en vlinders naar je tuin lokt. Hierdoor is deze haagplant zeer geliefd bij bio-tuiniers en fruittelers!

Japanse Hulst planten als lage bloeiende en wintergroene haag

Japanse hulst is dé lage haag trend van het moment die koning buxus van de troon heeft gestoten. Deze groenblijvende haagplant heeft een mooi frisgroen blad en is makkellijk in vorm te snoeien om zo strakke lage hagen of leuke vormen te creeëren. Ilex crenata heeft in mei / juni een mooie bloei van kleine witte bloemen die een heerlijke geur verspreiden. Vlinders en bijen zijn er zot van! Na de bloeiperiode verschijnen er kleine zwarte “besjes” die aantrekkelijk zijn voor vogels. Zoals je ziet zijn niet alleen tuiniers verkocht aan deze haagplant!

Japanse hulst planten als lage wintergroene haag

Verzorgings-tip: Japanse Hulst heeft dezelfde voedinsgbehoeften als buxus, maar heeft een hekel aan een te kalkrijke bodem. Je hoeft dus zeker niet te bekalken om deze haagplant te bekoren. Ook behandelen tegen buxusschimmel of rupsen van buxusmot is overbodig. Lekker makkelijk!

Prijs haagplanten? Vraag hier je offerte